top of page

Home-Start Bezoekteam

IMG_20211103_163420906_edited.jpg

Wat is het bezoekteam?

Vrijwilligers die een gezin ondersteunen door hen regelmatig thuis te bezoeken en deel te nemen aan hun dagelijkse bezigheden en/of praktische dienstverlening, dat is ons bezoekteam.

We willen jonge gezinnen vanuit StapSteen “aan huis“ steun geven, bemoedigen, een stukje levensweg met hen meegaan. Tegelijkertijd willen we de kinderen in hun huidige situatie wat ontspanning, genegenheid en stimulansen in de verschillende levensgebieden bezorgen.

 

Door de regelmatige aanwezigheid van de vrijwilliger binnen het gezin, willen we de draagkracht en vaardigheden van de opvoeders vergroten, het sociaal netwerk van het gezin verbreden en preventief bijdragen tot het welzijn van de kinderen. De vrijwilliger brengt wekelijks wat tijd door bij het gezin. Wat we daar doen, gebeurt telkens in overleg met de ouders.

 

Luisteren, zonder te oordelen, en gewoon meevoelen, is een belangrijk aspect van onze werking. Door aandacht te hebben voor de eigen noden van de ouders, ook al kunnen we deze niet oplossen, willen we hen helpen om de noden van hun jonge kinderen beter te begrijpen.

 

De StapSteen vrijwilliger wil een gezin ondersteunen waar de ouders, om verschillende redenen, het moeilijk hebben om aan hun jonge kinderen (tot 12 jaar) de nodige nestwarmte, geborgenheid en structuur te bieden.

Wat is Home-Start?

Home-Start is een internationale beweging van gezinsondersteunende initiatieven waar vrijwilligers gezinnen aan huis krachtgericht ondersteunen volgens het Home-Startprogramma.

Home-Start gelooft dat sociale steun en een sterk netwerk in onze samenleving beschermende factoren zijn voor gezinnen in een kwetsbare situatie. Tijdens een Home-Start traject ervaren kinderen, jongeren en hun ouders hoe ze hun sterke kanten en sociaal netwerk kunnen inzetten, zodat ze veel voorkomende lichte problemen die bij het normale opvoeden en opgroeien horen, zelf kunnen oplossen. 

Stapsteen is de lokale afdeling van Home-Start Vlaanderen in Brussel.

 

Moedergroep/perinatale ondersteuning

 

 

De moedergroep van Stapsteen is ...

High fives

Word vrijwilliger!

Wil je graag vrijwilliger worden van het bezoekteam? Meld je aan via de knop hieronder!

Nood aan steun?

Jong gezin in Brussel en nood aan ondersteuning?

Bovenaanzicht op de oude binnenstad van Lviv
bottom of page